Identiteten din er noe av det viktigste du har. Pass derfor godt på den.

En identitet er så mye mer enn bare et navn og et nummer. Du eksisterer ikke uten, og hele livet ditt er bygget opp rundt elleve små tall. Dermed er identiteten din noe av det mest dyrebare du eier, og det er det dessverre noen som vet å utnytte. En stjålet identitet kan i verste fall bli til en årelang kamp som kan koste deg mye tid og penger.

Da er det trygt å vite at med ditt Agricard Ansatt/Privat så har du inkludert ID-tyveriforsikring som gir deg rett til juridisk bistand på inntil 50.000 kroner dersom kortet har vært i bruk de siste 45 dagene eller har utestående rentebærende kreditt. 


Ta grep selv

Ved å følge noen enkelte forholdsregler, kan du gjøre jobben mye vanskeligere for de kriminelle. Her får du seks gode råd:

  • Oppgi aldri sensitiv informasjon til ukjente over telefon, e-post eller internett, med mindre du selv har tatt initiativ til kontakt.
  • Invester i en lås til postkassen din, og gjør det umulig å endre adresse over nett. Dette kan Posten hjelpe deg med.
  • Pass godt på dokumenter som inneholder personopplysninger. Disse bør enten vært låst inne i en safe eller bankboks, eller brennes/makuleres.
  • Bruk brannmurer, virusprogrammer og antispionprogrammer til å beskytte din private PC.
  • Tenk over hva du legger ut på sosiale medier. Mange kriminelle samler informasjon over tid, før de slår til. Slike angrep kan ende opp med å bli svært omfattende og kostbare.
  • Pass på at hele familien har god kjennskap til hvordan man bruker nettet på en trygg måte. Det inkluderer blant annet valg av passord, klikking på ukjente lenker og surfing på sikre nettsider. 


Min identitet er stjålet – hva nå?

Får du mistanke om at dine personlige opplysninger har havnet i hendene på kriminelle, bør du raskt ta affære for å begrense skadene. Det er svært viktig å anmelde alle slike forhold til politiet så snart som mulig. Husk også å sperre eventuelle kort som er involvert og kontoer som er knyttet til disse.

Deretter må du begynne å rydde opp i rotet, og skaffe deg en oversikt over omfanget av ID-tyveriet.

Det er viktig å huske på at du ikke har noe ansvar for handlinger andre begår i ditt navn så lenge ID-en din er stjålet. Men vær oppmerksom på at du kan bli gjort medansvarlig hvis du ikke melder fra om tyveriet når du oppdager det, har vært uaktsom eller har medvirket til tyveriet.