Er du en av dem som driver eget utsalg, en liten gårdsbutikk eller en annen form for fysisk eller netthandel har vi laget en liten sjekkliste med det du må gjøre for å kunne fortsette å ta imot betaling med kort også på nyåret.

 1. Ta kontakt med din betalingsleverandør og kortinnløsende bank
  Sjekk hva som gjelder for deg og din butikk/nettbutikk og utfør endringene før årsskiftet. 

  Det finnes blant annet en del ulike unntaksregler for f. eks kjøp under 30 EUR som du kan benytte deg av, men her må du påse at banken din eller betalingsleverandøren du benytter støtter de tekniske kravene som er stilt. Ta en prat med kortinnløser og banken så finner dere ut av hva som passer best for deg.

 2. Sjekk at betalingsterminalene er oppdatert
  Terminalen må blant annet støtte at kunden blir bedt om å taste PIN på beløp over kr. 500 og etter hver femte kontaktløse kjøp. Er det lenge siden du har byttet ut og fornyet terminalene, er det på tide å ta kontakt med din betalingsleverandør / innløser for å sjekke om disse oppfyller kravene om sterk kundeautentisering.

 3. Aktiver 3D Secure og oppdater vilkårene på dine nettsider
  På nyåret må alle nettkjøp utført med kort godkjennes med 3D Secure eller tilsvarende løsninger for andre enn Visa og Mastercard merker). Hittil har det vært valgfritt om man ønsker å tilrettelegge for løsningen i sin nettbutikk. Fra 31.12 blir implementeringen av 3D Secure påkrevd i alle nettbutikker i Europa. Det betyr i praksis at du ikke vil være i stand til å ta imot kortbetaling i nettbutikken din om du ikke har dette på plass.

  3D Secure er en sikkerhetsprotokoll som krever at både den som betaler og den som selger legitimerer seg i kjøpsøyeblikket på nett og gjør handelen mye tryggere. Les mer om SKA og 3D Secure på Nets sine sider.

  Driver du nettbutikk må du også oppdatere vilkårene dine og begrunne hvorfor du innhenter sterkere autentisering enn før. I praksis betyr dette at du må endre informasjonen som gjelder GDPR og forklare at den økte informasjonsinnhentingen tilknyttet kunden og kortkjøpet skyldes utelukkende for å redusere risikoen for svindel og bedrageri og ikke vil bli benyttet til andre formål.

  Vil du vite mer om hvordan de nye kravene påvirker deg som privatperson? Les mer her