Hvordan fungerer Agricard

Det er nå to drivstoffleverandører i Agricard; Circle K (inkludert Best-stasjoner) og YX Norge. Når du fyller drivstoff og ønsker å bokføre dette i regnskapet, må du ta vare på kvitteringene og bruke disse som vedlegg til din kredittkortfaktura. Dette gjelder for alle kjøp og ikke kun for Agricard. For at en kvittering skal være gyldig, må den være utstedt fra selger av produktet, i dette tilfellet Circle K (Best) eller YX. Fakturaen du får fra Agricard kommer fra Eika og er derfor ikke gyldig som kvittering, selv om den er spesifisert med mva. 

Hvordan vil dette fungere for deg i praksis?

Circle K
Når du er på en Circle K stasjon, finnes det flere løsninger for deg som bruker Agricard.

 • Bruk Agricard på pumpe og få kvitteringsutskrift ved å følge instruksjon på pumpen. (Gjelder også på Best)
 • Fyll drivstoff på pumpe, betal i kassen og få kvittering. (Gjelder også på Best).
 • Kvittering direkte på epost via mobilbetaling. Bruk Circle K-appen, gå inn på Mobilbetaling og legg inn ditt Agricard. Åpne appen når du er på stasjonen. Den vil automatisk finne ut hvilken stasjon du står på og be deg velge pumpenummer. Fyll drivstoff som vanlig. Etter fylling får du spørsmål i appen om du ønsker kvittering på e-post. Bekreft og skriv e-postadressen du vil sende den til. Da har du alle kvitteringene samlet på ett sted når det er tid for mva. regnskapet.

For å få rabatt på mobilbetaling må du være registrert i Circle K Extra. Registrer deg på internett eller i Circle K-appen. Legg inn nummeret på ditt Agricard og legg inn avtalekoden «Agricard» i din profil. (Gjelder ikke på Best).

Circle K og Agricard jobber aktivt med å forbedre løsningen med mobilbetaling slik at kvitteringen skal komme automatisk etter at du har lagt inn e-postadressen første gang.
Bokføring av Circle K transaksjoner inkludert rabatter gjøres ved å vedlegge kvitteringer med din Agricard faktura, hvor mva. er spesifisert på kvittering for dine kjøp.

YX
YX kvitteringer hentes ut på følgende måte:

 • Bruk Agricard på pumpe og få kvitteringsutskrift ved å følge instruksjon på pumpen.
 • Fyll drivstoff på pumpe, betal i kassen og få kvittering.

Da rabatten ikke er spesifisert på kvitteringen fra YX, kan du selv hente informasjon om denne under Verdiregnskapet i Mitt Kort-appen og ved å logge inn på Agricard.no.

Bokføring av YX transaksjoner, inkludert rabatter, gjøres ved at du legger ved kvittering fra stasjon, sammen med mva spesifikasjonen du kan hente ut fra Verdiregnskapet. Til sammen gir dette korrekt sum og riktig mva. fradrag. Det gis ikke rabatt på andre varer enn drivstoff. Husk derfor å velge riktig mva. kode for bokføring av drivstoff.

For andre kjøp på ditt kredittkort må du vedlegge kvitteringer/faktura fra leverandøren du har gjort kjøpet hos.

Hent selv drivstoffspesifikasjoner på alle fyllinger på Circle K og YX
Logg deg inn på agricard.no eller i Mitt Kort- appen.

 • Naviger til Verdiregnskapet
 • Velg Oversikt Circle K / YX (PDF)
 • Merk om du ønsker oversikt for Circle K eller YX og deretter velg periode.
 • Bekreft dine valg ved å trykke på Hent oversikt (PDF)

Har du betalt med mobilbetaling i Circle K appen er transaksjonen dessverre ikke synlig i Verdiregnskapet. I dette tilfellet  kan du selv hente dine kvitteringer i Circle K-appen. 

 • Logg inn i Circle K-appen
 • Trykk på Konto (nederst i høyre hjørne)
 • Trykk på transaksjoner. Dine kvitteringer kan lastes ned som et PDF-dokument. 

Hva sier lovverket?

Agricard-fakturaen viser kun en transaksjonsoversikt, og bilag fra brukerstedet/forretningen må benyttes i regnskapet for gyldig føring og mva.
Ifølge Bokføringsforskriftens § 5-5-1 skal dokumentasjon av kjøp være salgsdokumentasjon som selger har utstedt. Salgsdokumentasjonen skal inneholde de opplysningene som fremgår av Bokføringsforskriften §§5-1-1 til 5-1-5.

I mange tilfeller vil anskaffelser til virksomheten være betalt med kredittkort, og faktura med spesifikasjon av kjøpene sendes fra kredittkortselskapet i etterkant. Dette kan for eksempel gjelde reise, drivstoff eller netthandel. En slik faktura fra kredittkortselskapet vil ikke være godkjent dokumentasjon utstedt fra selgeren av varen eller tjenesten. Regnskapet må inneholde en original faktura utstedt av selger (kvittering). Dette gjelder selv om fakturaen fra kredittkortselskapet inneholder alle opplysninger som kreves iht. Bokføringsforskriften §§5-1-1 til 5-1-5. Selve fakturaen fra kredittkortselskapet er altså i seg selv ikke tilstrekkelig som grunnlag for bokføring hos bruker.
 
Det er kun fakturagebyret og eventuelt rentetillegg som kan kostnadsføres på grunnlag av faktura fra kredittkortselskapet. Hvis du opplever at det ikke kan utstedes kvittering, må det dokumenteres at dette ikke var mulig, påføres dato, hva som ble kjøpt og med signatur slik at dette kan legges ved som dokumentasjon.
 
Denne lovhjemmel gjelder alle typer kredittkort, ikke kun for Agricard.

På denne siden finner du alltid oppdatert informasjon rundt faktura og mva gjeldende for Agricard.

Tips: Ta bilde av kvitteringen din ved fylling!